Raketbrandstof, van uitwerpselen?

raketbrandstof

Wetenschappers van de Universiteit in Florida ontdekten hoe ontlasting omgezet kan worden in raketbrandstof.

Toiletteren voor raketbrandstof

Het maakt niet uit of je met je twee benen op aarde staat of ergens in het heelal rondzweeft als je moet, dan moet je. Ieder mens ontlast zich dagelijks van afvalstoffen door middel van toiletteren.

Dat is iets waar we het normaliter niet snel over hebben tenzij het in de vorm van een schunnige grap is. Toch zijn de ontdekkingen van de Universiteit in Florida alles behalve een schunnige grap.

Zij kunnen zelfs wel eens de oplossing zijn voor brandstoftekorten op lange ruimtereizen. Astronauten produceren zelf voldoende methaan voor de terugreis als raketbrandstof.

De NASA wendde zich tot de Universiteit nadat zij tot de conclusie was gekomen dat het huidige verwerkingsproces van de uitwerpselen zowel milieubelastend als prijzig is.

Zij sturen namelijk dagelijks de container met ontlasting terug richting de aarde zodat deze kan verbranden in onze ether. Dat is dus een stinkend zaakje.

Onderzoek

De wetenschappers van de Universiteit in Florida waren het daar roerend mee eens en besloten de uitwerpselen eens nader te onderzoeken.

Het zal u geen geheim zijn dat ook menselijke uitwerpselen methaangassen bevatten. Dat houdt dus in dat wij dagelijks voedsel omzetten in raketbrandstof.

Een groot gedeelte van die brandstof wordt gebruikt voor ons eigen lichaam maar dat wat over blijft eindigt in de wc-pot.

Het is dus eigenlijk zonde dat wij deze drollen met water wegspoelen of, zoals NASA, de ether in sturen terwijl er nog massa’s energie in zitten.

De wetenschappers moeten dezelfde gedachten hebben gehad toen zij met hun onderzoeken zijn begonnen.

Zij hebben maanden lang geëxperimenteerd met uitwerpselen en afval en kwamen tot een zeer interessante ontdekking.

De dagelijkse uitwerpselen van een astronaut alleen al zijn voldoende voor een reis van de maan terug naar de aarde

Methaan productie

Het blijkt dat we per persoon per dag zo’n 290 liter methaan produceren. Het team van wetenschappers ontwikkelde een apparaat dat de uitwerpselen om kan zetten in biogas (en overigens ook alle bacteriën en ziektekiemen doodt) een combinatie van methaangas en koolstofdioxide.

Deze biogassen blijken nu dus ook geschikt om als raketbrandstof raketten aan te kunnen sturen. Daarnaast heeft het hele proces ook nog een andere handige uitwerking. Er komt tijdens het proces namelijk ruim 700 liter aan ondrinkbaar water vrij.

Alhoewel de astronauten dit dus niet in kunnen nemen kan het water wel worden omgezet in waterstof en zuurstof. Dit laatste is gewoon door de astronauten te gebruiken.

NASA hoopt de techniek omstreeks 2019 te kunnen gaan toepassen binnen de ruimtevaart. Daarnaast zal het apparaat mogelijk ook worden aangepast zodat het ook op aarde bruikbaar zal worden.

De wetenschappers hebben goede hoop dat onze ontlasting in de nabije toekomst hele schoolgebouwen kan voorzien van stroom en hele steden van brandstof.

Overigens hebben wetenschappers in Singapore een nieuw soort toilet ontwikkeld dat de ontlasting opvangt en doorstuurt naar verschillende gasinstallaties.

De Universiteit van Florida heeft nog niets gezegd over een eventuele samenwerking in de toekomst.

Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website

(anoniem mag ook). Alvast bedankt!

 

 

Plaats een reactie