Home

Samenredzaam op menselijke schaal

images02Nieuwe soberheid, menselijke schaal, maatwerk, alles zal samenredzaam moeten worden.
Het is een geweldige kans om een nieuwe gedaante van onze samenleving te omarmen.
We moeten naar een platte organisatie met nagenoeg weinig managers.

 

Dit zullen we met elkaar moeten doen

imagesMet kennis die volop aanwezig is. Door het zien van goede voorbeelden en elkaar het vertrouwen geven, moeten we in staat zijn deze klus te klaren. We moeten elkaar helpen om oude patronen te doorbreken en vooral verwachtingen om te zetten in daden. Laten we vrolijk en blij worden van de nieuwe mogelijkheden en trots zijn dat we onze oudere generatie mogen verzorgen en beseffen wat deze voor ons hebben gedaan.

 

De nieuwe gedaante van onze samenleving

images03Dit proces kost veel tijd, de tijd die de overheid heeft gegeven (2015) zou wel eens aan de krappe kant kunnen zijn echter zullen we onze rug er onder zetten en onze verantwoordelijkheid moeten nemen en aan de slag gaan. We moeten experimenteren en werken aan cultuur innovatie, omgaan met onzekerheden en leren van onze fouten en zo onze faalangsten overwinnen.

 

De samenleving vertrouwen

images04De gemeenschap of samenleving zal het vertrouwen moeten krijgen van de gemeenten om met hun zorgverleners aan het karwei te beginnen. De gemeenten zelf zal ook met haar ambtenaren en haar wethouder de eindverantwoordelijke zijn. De gemeenteraad controleert en maakt het beleid. De samenredzaamheid moet door de gemeenschap zelf worden gecreƫerd.

 

Menslievend zijn

images05Menslievend en mensgericht zijn de uitgangspunten in deze nieuwe maatschappij. Deze veranderingen zullen niet zonder slag of stoot gaan. Wantrouwen en onbegrip zullen op het pad komen. Samen moeten we het vertrouwen gaan verdienen. Door de behoefte van onze samenleving naar maatwerk en kleinschaligheid. We hebben genoeg van de grote organisatie’s en de instituten waarin we verdwaalden zowel door wet- als regelgeving. Alles te ver van de gewone mensen. Er is behoefte aan samenwerking van onderop.

 

Plaats een reactie