Zonnepanelen, aanbeveling door Kema?

zonnepanelen

Samen met veertien andere partners strijdt Kema nu voor een massale overstap naar zonne-energie.

Omdat energie winnen uit zonnepanelen nu vele malen goedkoper (en vooral; veiliger) is dan het winnen van energie uit gas of kool zegt ook Kema, ooit een onderzoeksbureau voor grote energieleveranciers, dat de overstap naar zonne-energie snel gemaakt is.

De kostprijs voor zonnepanelen is volgens Kema nog nooit lager geweest. Hiermee zijn zonnepanelen in Nederland populairder dan ooit.

Vooruitdenkende coalitie

Kema werkt samen met onder andere DSM, Alliander, NXP-Semiconductors en een aantal gemeenten om de overstap naar zonne-energie aantrekkelijker te maken voor Nederlandse consumenten.

Het doel is om in 2020 maar liefst 4000 MW aan vermogen in de vorm van zonne-energie op de Nederlandse daken te hebben liggen.

Nu is dat ongeveer 1000 MW, maar met de vooruitgang die de afgelopen vijf jaar is geboekt is het doel van deze coalitie zeker niet ondenkbaar.

Wanneer de prijs van zonnepanelen blijft dalen, zoals dat de afgelopen tien jaar is gebeurd, kan dit doel al voor 2020 worden bereikt.

Meer rendabel dan ooit

Topmannen van Kema zeggen dat zelfs zonder subsidies het aanschaffen en hebben van een zonne-energie-installatie lonend is voor de consument.

Volgens verschillende rapporten die door Kema zijn uitgebracht heeft de gemiddelde consument er nu baat bij om de overstap te maken.

In het verleden is er kritiek geweest op de betrouwbaarheid van kostenberekeningen voor de overstap naar zonne-energie, maar zelfs Kema en haar partners zijn nu overtuigd.

Nu probeert deze groep, van maar liefst vijftien verschillende instanties, het woord te verspreiden door heel Nederland.

Lokale gemeenten

Omdat grootse veranderingen altijd lokaal moeten beginnen, is Kema op zoek geweest naar gemeenten om mee samen te werken.

Verschillende overheidsinstanties hebben al toegezegd aan het plan van Kema mee te werken.

De gemeente Amsterdam en stadsregio Arnhem-Nijmegen zijn slechts twee overheidsinstanties die zich actief inzetten voor zonne-energie.

Ook het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), een van de internationale topspelers op het gebied van energie-innovatie, richtte zijn focus op zonne-energie en werkt samen met Kema’s groep.

Wij Willen Zon

Naast deze specifieke coalitie zijn er uiteraard andere instanties die zich in Nederland inzetten voor een massale overstap naar zonne-energie.

De groep WijWillenZon (WWZ) organiseerde meerdere malen een inkoopactie voor zonnepanelen om de kosten te drukken.

In 2011 is mede dankzij deze inkoopactie de prijs van zonnepanelen met 25% gezakt.

In de afgelopen tien jaar is de prijs met maar liefst 80% gedaald en dit maakt de markt voor zonne-energie in Nederland zeer aantrekkelijk voor buitenlandse consumenten en investeerders.

Nationaal Actieplan

In 2013 stelde Kema samen met haar partners het Nationaal Actieplan Zonnestroom op om haar doel in 2020 te kunnen bewerkstelligen.

Het actieplan focust niet alleen op het drukken van kosten voor zonnepanelen maar ook op het verbeteren van informatiestromen zodat consumenten weten waar ze aan toe zijn.

Ook het verbeteren van de kwaliteit van het centrale energienetwerk is een belangrijk onderdeel van het actieplan. Het actieplan laat het doel van 4 GWp in 2020 ongewijzigd.

 

Wat vind jij van dit artikel?

Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

 

 

Plaats een reactie