Robotisering, een plaag of een vooruitgang?

robotisering

Robotisering

Robotisering voor vele mensen is het een nachtmerrie. Artificial Intelligence. Oftewel een robot die volledig voor zichzelf kan denken en vervolgens de wereld overneemt. Veel mensen beseffen echter niet dat we dat tijdperk al lang geleden ingerold zijn.

We kunnen niet ontkennen dat de wereld steeds meer gedigitaliseerd wordt. De zwaarste werkzaamheden worden zelfs al grotendeels door robotten gedaan.

Zo hebben zij bijvoorbeeld de gehele autotechniek overgenomen. Nu wordt er echter verwacht dat de combinatie van snelle computers, grote geheugenkaarten en het internet voor een vogelvlucht gaan zorgen binnen de robotisering.

Zo menen de Amerikanen dat in de komende decennia banen zoals jurist, accountant en zelfs bankmedewerker overgenomen kunnen worden. Zij dreigen dat ruim de helft van de huidige functies overgenomen kan worden.

Discussie

Uiteraard heeft dit als resultaat dat vele mensen vrezen voor hun baan. In het begin van 2014 laaide de discussie over robots dan ook hevig op maar volgens minister Lodewijk Asscher is dit doemdenken.

Hij noemt de verwachting van 50% baanverlies een apocalyptische voorspelling daar er volgens hem ook weer nieuwe banen gecreëerd gaan worden.

Hij echoot daarmee de vraagstelling van verschillende media: ‘De vraag is of al die arbeidskrachten ook daadwerkelijk werkloos worden.’ Hiermee wordt gedoeld op het feit dat robotisering niet betekent dat er niemand opdrachten meer hoeft in te voeren of de kwaliteit dient na te lopen.

Toch was dit voor de meeste Nederlanders nog geen geruststelling en om diezelfde reden zal de discussie ook in 2015 worden voortgezet.

De minister heeft in September dan ook besloten om mee te buigen en gaf op een congres aan dat het verstandig is het meest inktzwarte scenario te kennen.

Op die manier kunnen we immers een beter scenario creëren, aldus Asscher.

Als reactie op zijn opmerking werden er een hoop Kamervragen gesteld wat de onrust binnen de samenleving goed weerspiegelt. Het is dan ook hard nodig dat we een beter inzicht krijgen wat robotisering voor ons precies zal inhouden.

Welke beroepen er echt zullen verdwijnen en welke er makkelijker op worden. Welke banen zullen er intern veranderen en hoe kunnen we daar op inspringen?

Daarnaast is het ook prettig te weten wat voor soort banen er eventueel bijkomen en hoe dit in verhouding staat met het verlies.

Het Centraal Planbureau is dan ook al ingezet om hier onderzoek naar te doen. De verwachting is dat het resultaat in het voorjaar gepubliceerd gaat worden.

Doemdenken?

De vraag die met dit onderzoek gesteld wordt is of minister Asscher gelijk had toen hij stelde dat wij Nederlanders doemdenken over de robotisering. Er zijn immers ook een hele hoop voordelen uit voortgekomen.

Zo zijn bepaalde autofabrieken gered doordat de robotisering de kosten omlaag heeft gebracht. Dit heeft voor zo’n 1000 banen gezorgd. Daarnaast staat de wereld momenteel ook op z’n kop door de mogelijkheden die de, relatief jonge, 3D printer weet te bieden.

Hiermee kunnen we bepaalde producties naar Nederland brengen terwijl we dat nu uitbesteden in China. Ook daar zitten dus weer banen.

Desalniettemin is de robotdiscussie een logisch gevolg. Iedere grote technologische ontdekking gaat namelijk gepaard met een shock. De opkomst van de robotisering houdt niet in dat op stel en sprong banen verdwijnen.

Men moet namelijk eerst kiezen om deze robotten in te zetten. Die macht ligt nog altijd bij ons.

Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website.

(anoniem mag ook). Alvast bedankt!

Plaats een reactie