Zelfrijdende-auto? Hij komt er aan!

zelfrijdende-auto

Zelfrijdende-auto rukt op! 

Zelfrijdende-auto? Het lijkt haast een goede grap. U rijdt over de snelweg, kijkt links van u en ziet een auto zonder een bestuurder. Nu zal dit niet snel waarheid worden maar de mogelijkheid is zeer zeker al aanwezig.

Google heeft in 2012 schetsen vrij gegeven voor het concept van een zelfrijdende-auto. Het model zag er op de tekeningen uit als een schattig, bol, speelgoed wagentje wat razend populair zou zijn binnen het assortiment van Fisher Price.

Toch waren deze getekend met zeer serieuze bedoelingen. Het was namelijk het eerste beeld van het vernieuwende concept van een zelfrijdende-auto.

Concept zelfrijdende-auto

Alhoewel Google pas in 2012 met het concept naar buiten kwam, blijkt dat het bedrijf al jaren lang aan het idee heeft gesleuteld. Zij hebben het prototype dan ook op relatief korte basis kunnen produceren.

In het laatste kwartaal van 2014 toonden zij de verwezenlijking van de schets namelijk al aan de wereld. Het prototype heeft alle sensoren en volledige programmering om te functioneren en lijkt alsnog sprekend op de schetsen.

Daarnaast heeft het gewoon nog de mogelijkheid voor de ‘bestuurder’ om aan het stuur te draaien en op de rem te trappen. Mocht deze zelfrijdende-auto dus niet reageren zoals verwacht dan kan men dit corrigeren.

Momenteel is er een testteam van het Google-Self-Driving-Car-Project druk bezig om in te schatten hoe vaak dat laatste voorkomt.

Zij testen momenteel nog op een circuit van Google maar ze verwachten de zelfrijdende-auto in 2015 al op de openbare weg in California te kunnen gaan testen. Uiteraard zal er ten allen tijde iemand in de auto aanwezig zijn om waar nodig in te grijpen.

Samenwerking

Hoewel Google duidelijk ver gevorderd is met het ontwikkelen van de zelfrijdende-auto, zijn zij niet van plan hem te gaan produceren.

Zij zijn echter wel op zoek naar bedrijven om mee samen te werken en partners die de auto op de markt willen gaan zetten.

Mogelijk dat zij hierin een samenwerking aan kunnen gaan met bedrijven zoals Tesla Motors en Volvo daar beide bedrijven al jaren druk bezig zijn met het onderzoek naar deze mogelijkheden.

Schuldig

Naar de verwachting van Google zal er binnen 5 a 10 jaar een groot aantal auto’s de mogelijkheid hebben zelfstandig te kunnen rijden. We kunnen dan ook verwachten dat deze op de Nederlandse en Europese markt zullen verschijnen.

Deze zelfrijdende-auto’s zijn voor het grote publiek bestemd is mag geen verrassing zijn. Er zijn echter nog een hele hoop zaken die uitgezocht dienen te worden voordat de wagen daadwerkelijk verkocht mag gaan worden.

Zo is er bijvoorbeeld het vraagstuk wie er schuldig is als de auto een ongeluk veroorzaakt. Is dat de semi-bestuurder of de fabrikant?

Kan er een schuldige aangewezen worden als de boardcomputer van de auto niet reageert op prikkels van buitenaf, zoals het indrukken van de rem? Wat zijn de gevolgen in een dergelijke situatie?

De vraag is dus maar net hoe veilig de elektrische auto zal gaan worden. De hoop is dat het aantal verkeersslachtoffers afneemt maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen. Google blijft voorlopig even testen.

Mocht het product verkocht gaan worden dan zullen we daar vrij vlot wat van gaan horen.

 

Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website.  (anoniem mag ook). Alvast bedankt!

 

Plaats een reactie