3d-printer, maakt meters! Gaan we in de toekomst deze methode gebruiken voor alle onze voorwerpen?

3d-printer01

3d-printer

3d-printer, nog niet zo heel lang geleden, in 2000, werd de wereld blij verrast door de uitkomst van een project van het Massachusetts Institute of Technology.

Zij ontwierpen een 3d-printer waarmee zij in een korte periode schetsen om konden zetten in een prototype.

Deze 3d-printer verbindt verschillende lagen met elkaar door middel van een poeder of een vloeistof die wordt uitgehard door UV licht.

Hij krijgt de exacte verbinding door van een CAD bestand en wordt op deze manier aangestuurd.

In de afgelopen 14 jaar heeft men deze  3d-printer techniek flink uitgebouwd en de mogelijkheden lijken oneindig.

Een voorbeeld daarvan is het Grachtenpand waar ze in Amsterdam sinds maart mee bezig zijn.

 

3d-printer techniek

Bij 3D-printen is de grootste ontwikkeling dit jaar het succesvol uitprinten van een auto.

Knappe koppen van het bedrijf Makerbot hebben de handen in één geslagen met wetenschappers.

Onder het toeziend oog van de autofabrikant Local Motors hebben zij tijdens de International Manufacturing Technology Show in Chicago in minder dan 44 uur succesvol hun eerste prototype uitgeprint.

De mechanische onderdelen van de auto, zoals de motor, batterij en ophanging komen van andere modellen.

 3d-printer De Strati

De overige onderdelen konden in minder dan 50 delen worden uitgeprint en daarmee was de elektrische auto realiteit. De auto heeft de naam Strati gekregen.

De Strati is een tweezits auto, speciaal ontworpen voor stadsverkeer en korte ritten. De maximale snelheid die het voertuig kan halen ligt op 65 km/h.

Dit heeft voordelen voor de ontwerpers daar de wagen met deze snelheden aan veel minder veiligheidsvoorschriften hoeft te voldoen. Dit is exact waar de auto op ontworpen is.

Local Motors heeft in april 2014 een wedstrijd opgezet voor het ontwerpen van deze elektrische auto.

Zij ontvingen ruim 200 inzendingen en na deze uitvoerig te hebben onderzocht besloten zij te kiezen voor het ontwerp van Michele Anoè, de eigenaar van Makerbot.

De keus viel op hun ontwerp daar het simpel, rechtlijnig en karaktervol was. Echter ook Local Motors had niet verwacht dat het bedrijf zo snel in staat zou zijn het prototype van deze 3D-printer af te leveren.

Rogers, CEO van Local Motors, geeft aan dat met deze nieuwe techniek auto’s op een snellere wijze geproduceerd kunnen worden.

Dit opent een hele hoop mogelijkheden daar ze op deze wijze sneller in kunnen spelen op innovaties binnen de autobranche.

Uiteraard kan men verwachten dat er nog meer innovaties gaan plaatsvinden binnen deze techniek waardoor het wellicht mogelijk zal worden dat er straks ook modellen voor op de snelweg verschijnen.

Vooralsnog is de planning dat de auto aangeboden wordt aan beveiligingsinstanties, wagenparkbeheer maar ook zeer zeker het particuliere publiek.

 3d-printer  doeleinden

Daarnaast wilt de CEO van Local Motors de wagen ook gaan aanbieden voor verschillende militaire doeleinden.

Momenteel zijn de pijlen alleen nog op de Amerikaanse markt gericht en zal de auto tussen de €14.000 en de €24.000 moeten gaan kosten.

Er is wel hoop dat het model in de toekomst naar Europa zal komen. Dit is echter afhankelijk van het succes op de Amerikaanse markt.

 

Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website.

(anoniem mag ook). Alvast bedankt!

1 gedachte over “3d-printer, maakt meters! Gaan we in de toekomst deze methode gebruiken voor alle onze voorwerpen?”

Plaats een reactie