Elektrisch-autorijden, in de versnelling?

Elektrisch-autorijden

Elektrisch-autorijden daarover werd altijd een beetje lacherig gedaan. Men geloofde niet dat we ooit over zouden gaan op elektrisch-autorijden, dat zou immers niet rendabel zijn. Bovendien zouden auto’s nooit dusdanig veel energie op kunnen slaan dat u net zo regelmatig de batterij op zou moeten laden als u nu tankt.

Toch heeft elektrisch-autorijden ons allemaal verrast en begint het nu een zeer populaire positie op de automarkt te verwerven. Zo is het merk Tesla en Nissan in Nederland al lang niet meer onbekend.

Het automerk, vernoemd naar de wetenschapper Nicolai Tesla, heeft laten zien dat design en een groene auto heel goed samen kunnen gaan. Momenteel zien we meer en meer oplaadpunten verschijnen wat een teken is van het groeiende gebruik.

Uitlaatgassen

De huidige auto’s die nog niet elektrisch-autorijden produceren uiteraard een hele hoop uitlaatgassen. Gemiddeld produceren we per gereden kilometer zo’n 2,7 gram aan uitlaatgassen. Dat is een flinke hoeveelheid die sinds de 2e wereldoorlog niet is gedaald.

Daar zal nu dus verandering in komen. De elektrische auto’s maken gebruik van een combinatie tussen groene elektriciteit en grijze elektriciteit (opgewekt door kolen en gas). De uitstoot van deze combinatie is 50% minder dan die van een gewone auto. Dit brengt het gemiddelde op zo’n 1,3 gram per gereden kilometer.

Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat de meeste auto’s gedeeltelijk elektrisch zijn en het aantal gereden kilometers op stroom zo’n 13% tot 38% is. Het is helaas dus niet zo dat de auto zelf 50% minder uitstoot mag claimen.

De resultaten kunnen dus toch beter, zo blijkt. En die mogelijkheden zijn er ook al. De auto’s die volledig op groene stroom rijden zullen namelijk helemaal geen uitstoot op hun naam hebben.

Op het moment dat een auto dus volledig op stroom rijdt en dat ook nog volledig groene stroom is, zal de uitstoot naar 0% dalen.Dit is een toekomst waar hard aan gewerkt word binnen Europa.

Door elektrisch autorijden naar 200.000 elektrische auto’s in 2020

De Nederlandse overheid ziet gelukkig ook in dat elektrisch autorijden de toekomst is en zij willen het volk dan ook stimuleren om hieraan deel te nemen. Momenteel rijden er al zo’n 40.000 modellen rond in Nederland waarvan er 5000 volledig elektrisch zijn. Op verzoek van de overheid stimuleert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland het elektrisch rijden.

Het zal u dan ook niet verbazen dat het vele economische voordelen heeft. Onder andere het Nederlandse bedrijfsleven is erg afhankelijk van de infrastructuur. Het elektrisch rijden brengt de uitstoot van CO2 drastisch omlaag. Volledig elektrische auto’s hebben zelfs helemaal geen uitstoot.

Hierdoor is er minder aanslag op het wegdek waardoor dit minder onderhoud nodig zal hebben. Dit houdt in dat we meer geld kunnen uitgeven aan het optimaliseren van ons wegennet.

Daarnaast rijden de auto’s voornamelijk op groene stroom en zoals aangetoond is het zelfs mogelijk voor auto’s om volledig op stroom te rijden. Hierdoor zal Nederland dus aanzienlijk minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Ook zal de geluidsoverlast flink worden teruggedrongen en de vervuiling van de steden sterk verminderen.

Dit heeft weer tot gevolg dat tal van gerelateerde ziekten zoals COPD zullen afnemen. Kortom, elektrisch rijden zal ons een hele hoop ellende besparen.

Als je deze artikelen waardeert, laat dan een reactie achter op de website.

(anoniem mag ook). Alvast bedankt!

 What do you want to do ?New mail

Plaats een reactie