Arm en rijk, de kloof tussen arm en rijk?

arm en rijk

Arm en Rijk?

Wereldwijd hebben regeringen en mensen te kampen gehad met arm en rijk en de economische problemen hier door.

Ondanks de berichtgeving dat de economie aan het aantrekken is zijn de verschillen tussen arm en rijk aan het groeien!

Uit een rapport gepubliceerd door Oxfam Novib tijdens een bijeenkomst van het WEF (World Economics Forum) in Davos, Zwitserland blijkt dat de 85 rijkste mensen op de wereld evenveel geld bezitten als de 3.5 miljard armste mensen op de wereld.

Het rapport, genaamd Working For The Few, is een sterke kritiek op de huidige economische bewindvoering.

Verbeteren van de wereld

Het WEF is een institutie die zich bezighoudt met het verbeteren van de wereld door middel van samenwerking tussen regeringen en mensen.

Oxfam Novib maakte van deze bijenkomst gebruik om punten aan te halen die al tijden niet op de agenda verschijnen.

Met dit rapport laat Oxfam zien dat de groeiende verschillen tussen arm en rijk resulteren in groeiende macht van de rijke mensen.

Oxfam pleit voor een belofte dat de rijke elite niet langer misbruik maakt van zijn rijkdom om politieke zaken te beïnvloeden.

Een gevaarlijke vicieuze cirkel

Het rapport laat zien hoe de rijke minderheid gebruik maakt van de politiek om belastingvoordelen af te dwingen in het nadeel van de rest van de bevolking.

Winnie Byanyima van Oxfam Novib zegt dat we ons nu in een gevaarlijke vicieuze cirkel bevinden.

Byanyima zegt dat als we deze cirkel niet doorbreken we een wereld krijgen “waarin het geld generatie op generatie bij de rijken blijft waardoor gelijke kansen alleen nog maar meer een droom zullen zijn.”

Groeiende financiële ongelijkheid

Sinds eind jaren ’70 zijn de belastingtarieven voor de rijkste mensen gedaald in 29 van de 30 onderzochtte landen volgens het rapport.

Dit resulteert in groeiende financiële ongelijkheid. De concentratiecurve (ook wel bekend als de Lorenz-curve) wordt steeds krommer en duidt aan dat financiele ongelijkheid ten koste gaat van de middenklasse en de armen.

Nu leeft 70% van de wereldbevolking in landen waar die ongelijkheid alleen maar toeneemt.

Slechts 1% van de wereldbevolking bezit 46% van al het geld, aldus het rapport.

De kloof tussen arm en rijk overbruggen

Het Nederlandse kabinet heeft een afvaardiging naar het Zwitserse Davos gestuurd om een bijeenkomst van het WEF bij te wonen.

Premier Rutte, minister Dijsselbloem van Financiën en Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zijn in Davos ideeen aan het opdoen en kennis aan het maken met topmensen van bedrijven die mogelijk willen investeren in Nederland op plekken waar dit de kloof tussen arm en rijk kan overbruggen.

 

Wat vind jij hiervan?

Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

Plaats een reactie