Superbatterij

De gelvormige titaniumdioxide creëert een chemische reactie met het aanwezige lithium ion en door de afgegeven energie kan deze superbatterij zich in een razendsnel tempo opladen.

De nieuwste titaniumdioxide superbatterij opent deuren en heeft zijn weg gevonden.

Low on energy superbatterij

U kent het wel. Onderweg naar het werk realiseert u zich dat u vergeten bent de oplader van uw mobiele telefoon mee te nemen en laat u nou net eens een half uur naar muziek hebben geluisterd.

Velen van ons zullen inwendig vloeken bij dit doemscenario aangezien we dan bij thuiskomst een aantal uren moeten wachten voordat onze trouwe gsm weer tot leven komt. Toch lijkt aan dat laatste nu een eind te komen.

Nieuwe ontwikkelingen van de superbayterij

Een normale batterij, ontwikkeld door de Italiaanse wetenschapper Volta in de 19e eeuw, wekt energie op door een chemische reactie tussen koper, zink en een zout/zure substantie.

De sterkte van de batterij is afhankelijk van de dikte van de metalen plaatjes en de substantie die gebruikt wordt.

Dit bepaalt uiteraard ook de levensduur van diezelfde batterij. Al met al is deze manier dus niet erg milieu-vriendelijk. Daarnaast is de gemiddelde levensduur van een batterij ook aan de lage kant.

Wetenschappers van de Nanyang Technical University in Singapore zochten naar een oplossing voor dit probleem en hebben zodoende experimenten uitgevoerd met titaniumdioxide met als resultaat een superbatterij die zich binnen 2 minuten tot 70% weet op te laden en een levensduur van 20 jaar heeft.

Dat is ruim het dubbele van de huidige standaard batterij. De gelvormige titaniumdioxide creëert een chemische reactie met het aanwezige lithium ion en door de afgegeven energie kan deze superbatterij zich in een razendsnel tempo opladen.

Dit laatste blijkt mogelijk te zijn doordat de gel beter geleidt dan het voorheen gebruikte grafiet.

Wat overigens ook erg opvalt , is dat één van de begeleidende professoren, Rachid Yazami, ook aanwezig was bij het ontwikkelen van de lithium-grafiet-anode.

Deze staat beter bekend als onze huidige lithiumbatterij. Zo ziet u maar weer dat innovatie niet stopt met het ontdekken van een vernieuwende techniek.

Toekomst van de superbatterij

Het mag overduidelijk zijn dat de huidige wereld, waarin bijna alles op batterijen gaat, een grote behoefte heeft aan deze nieuwe technologie en de studenten van de Nanyang Technical University doen dan ook alles binnen hun vermogen om het product zo snel mogelijk op de markt te brengen en te implementeren in veelgebruikte producten zoals mobiele telefoons, laptops maar ook accu’s van elektrische auto’s.

Ook kunnen we de superbatterij gewoon in de schappen verwachten in de supermarkt. Over de kosten is echter helaas nog niets bekend.

Samenwerking

Behalve de superbatterij zijn er momenteel ook al zogenoemde snelladers. Deze kunnen de accu van een elektrische auto in zo’n 20 minuten opladen tot ongeveer 80% in plaats van de 8 uur die er voorheen voor stond. In combinatie met de nieuwe Titaniumdioxide batterij zal deze duur dus nog verder kunnen worden ingekort.

Dit opent uiteraard een hele hoop deuren en zal de toekomstige technologie mogelijk op z’n kop gaan zetten. Toch vragen de wetenschappers één ding: wind je niet te veel op, de batterijen zullen binnen ongeveer twee jaar in het dagelijks leven worden gebruikt.

Wat vind u van dit artikel?

Ik zou het tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

Plaats een reactie