Zonnepanelen met meer opbrengst!

 zonnepanelen

Britse ontdekkers slagen er in meer opbrengst uit zonnepanelen te halen.

Een groter spectrum

De wereld van de zonne-energie staat op z’n kop. Van alle kanten komen er nieuwe innoverende technieken, de één nog spectaculairder dan de ander, om zo veel mogelijk energie op te kunnen slaan. Hieruit kunnen we dan ook echt concluderen dat zonnepanelen uit de kinderschoenen zijn.

 

Steeds meer mensen tonen interesse in het plaatsen van zonnepanelen. Soms omdat het gebruik hiervan minder milieubelastend is, soms omdat het ook lekker in de portemonnee voelt.

Natuurlijk is het plaatsen van een paneel erg prijzig maar ondertussen is gebleken dat u deze kosten over de jaren terugverdient en dat u uiteindelijk zelfs voordeliger uit bent. De populariteit is dan ook toegenomen en de kosten van het plaatsen zijn uiteindelijk gedaald.

Alle kleuren van de regenboog

Licht is niets meer dan elektromagnetische straling bestaande uit verschillende lichtgolven. Wetenschappers ontdekten dat het blauwe licht uit dat spectrum weinig tot niet benut wordt door de huidige zonnepanelen.

Dat is een groot gemis want ongeveer de helft van het spectrum bevat blauwe tinten maar op dit moment maken de zonnepanelen dus voornamelijk gebruik van rode en gele tinten.

De zonnestralen worden door de panelen omgezet in elektronen, energie. De overige kleuren uit het spectrum verdwijnen, als warmte, in de lucht.

Door dit beperkte gebruik hebben we op dit moment zonnepanelen die maximaal 34% van het licht om kunnen zetten in energie. Het gemiddelde ligt zelfs op 20%.

Dat is jammer en dat vonden ze ook bij de Britse universiteit in Cambridge. Twee professoren, Greenham en Friend, besloten met deze beperking aan de slag te gaan en ontwikkelden een techniek waarbij de andere kleuren binnen het spectrum ook benut worden.

 Extra gunstig

De ontdekking die het tweetal deed is extra gunstig want het blijkt dat, hoe warmer een paneel wordt des te meer energie verloren gaat. Als een paneel boven de 25 graden Celsius uitkomt gaat er dus zo’n 80% aan energie verloren.

Nu we toegang hebben tot het blauwe licht wordt dit percentage teruggeschroefd naar 60%.

Daarnaast zijn de panelen dus juist in staat de warmte om te zetten in energie waardoor ze ook goed blijven functioneren bij temperaturen die hoger liggen dan 25 graden.

Technisch gezien houdt dat dus in dat er flink wat extra zonuren bij komen die extra energie opleveren.

Dat laatste is een aanzienlijke verbetering. Een bewust huishouden kan namelijk al bijna volledig in zijn dagelijkse behoefte voorzien gedurende de zonnige dagen.

Door deze nieuwe techniek te combineren met het gebruik van accu’s houdt dat in dat dit het hele jaar rond zou kunnen. Dan valt zo’n eenmalige investering toch heel erg mee.

Daarnaast zullen de kosten voor de fabricatie van zonnecellen ook nog eens omlaag gaan daar er niet langer met silicium gewerkt zal gaan worden.

De eindprijs is nog niet vastgesteld maar het is al wel bekend gemaakt dat deze lager zullen liggen dan wat u op dit moment voor de panelen betaalt.

U slaat dus de spreekwoordelijke twee vliegen in één klap.

 

Wat vind jij van dit artikel?

Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

 

 

Plaats een reactie