Groene-energie, top prioriteit?

Groene-energie

Groene-energie is top prioriteit

Het debat over groene-energie is wereldwijd al jaren aan de gang en dat begint nu eindelijk zijn vruchten af te werpen.

Europa is een lange tijd voorloper geweest met het kiezen voor milieubewustere energie met landen zoals Duitsland, Spanje en Italië aan de leiding.

In Duitsland komt sinds dit jaar 27,7% van de energie uit een groene voorziening waarmee het nu de grootste leverancier is bij onze oosterburen.

Dat is iets waar ons Nederland veel van kan leren. Want helaas loopt het gebruik van groene energie bij ons nog niet zo’n storm.

Slechts 4,5% van ons gebruik is milieubewust en dat plaatst ons net boven Engeland, Luxemburg en Malta. Dat is iets waar wij ons best voor mogen schamen.

Grote sprongen

Dat schaamrood op onze kaken zal nog roder worden door de sprongen die een land zoals China bijvoorbeeld wel weet te maken.

Het land waar het meeste van onze producten vandaan komen en die altijd de prijzen weet te drukken neemt namelijk meer stappen om groen te worden dan ons eigen kikkerlandje.

Zo is er in het derde kwartaal van dit jaar maar liefst 16 miljard euro geïnvesteerd door het land waarvan ruim 10 miljard naar zonnepanelen is gegaan.

China neemt op dit moment dus duidelijk het voortouw en is van plan nog langer het brave jongetje van de klas te zijn. Alle provincies van het land hebben namelijk een opdracht gekregen om het gebruik van groene-energie te vergroten.

Met het strakke regime van het land zal dit dan ook ongetwijfeld per direct in goede banen worden geleid waardoor wij, als Europa, het nakijken hebben.

Onze toekomst

Dat nakijken doen we nu dan ook al. Met een investering van slechts 7 miljard hebben we dit jaar namelijk een dieptepunt bereikt. Het is de laagste investering in de laatste 8 jaar. Dit terwijl we het nu juist zo hard nodig blijken te hebben.

De EU heeft aan ieder land een target gesteld en voor Nederland staat deze op 14% in 2020. Dat lijkt op dit moment dus een onbereikbaar doel maar niets is minder waar.

Nederland is blijkbaar een land wat moeilijk om kan gaan met veranderingen en boos met de voeten stampt als hem wat wordt opgedragen.

We roepen allemaal heel hard dat het niet kan en niet mogelijk is en we negeren het feit dat Zweden bijvoorbeeld al meer dan 50% groene gebruikt

We negeren het feit dat wij 1 van de 8 landen zijn die nog onder de 10% zitten terwijl de overige 20 daar ruim boven uit steken. Nederland zouden eens goed over de knie moeten zodat wij weer mee gaan met de rest van de wereld.

Wij moeten met z’n alle dus ambitieuzer gaan worden. Wat landen zoals Duitsland en China kunnen dat mag hier toch geen probleem zijn?

We zijn per slot van rekening maar een klein land en aanpassingen zijn zo gedaan. Toch zal dit niet zo maar gebeuren.

Wat is er nodig?

Om die 14% te halen in 2020 zijn er natuurlijk een aantal aanpassingen nodig. Het moge echter duidelijk zijn dat wij lang niet genoeg aanpassingen hebben gemaakt. Nederland biedt groene stroom volgens het boekje maar daar houdt het verder redelijk bij op.

Op de website van rijksoverheid kunnen we terug lezen dat dit alles te maken heeft met de hoge opstartkosten. Met andere woorden, de overheid wilt al z’n zuurverdiende centjes niet kwijt.

Dat ze die verkregen hebben door het volk volledig uit te knijpen wordt daarbij buiten beschouwing gelaten.

Wat de overheid zou moeten doen is het plaatsen van meer windmolens. Daarnaast zou een stimulans naar het volk een slimme zet zijn, wij zijn namelijk nog altijd de afnemers van de nu nog grijze energie.

Toch heeft het kabinet in 2014 besloten dat er geen landelijke subsidies meer komen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Dit betekend dat u de kosten dus volledig zelf moet ophoesten tenzij u net in een gemeente woont die het nog wel verstrekt. U mag wel de BTW terug vorderen.

Tegenwerking

Vanuit de overheid worden de groengebruikers dus aan alle kanten tegen gewerkt. Stiekem is dat niet vreemd aangezien Nederland flink wat verdient aan het leveren van de grijze stroom.

Bij groene energie wordt er namelijk minder olie gebruikt en laten wij daar nou net eens een dikke vinger bij in de pap hebben.

Het gaat nog een stap verder. De overheid zelf maakt namelijk geen gebruik van groene stroom. Dit terwijl het juist een grootverbruiker is.

De overheid gebruikt per jaar ongeveer even veel stroom als 300.000 huishoudens gecombineerd. Toch maakt zij gebruik van sjoemelstroom.

Grijze stroom met een etiket groen. Dan kunnen ze beter een voorbeeld nemen aan de NS die zijn leverancier dreigt te verlaten tenzij ze groen gaan leveren.

Zelf doen

We hoeven dus niet op te kijken naar onze dappere premier Rutte als we een goed voorbeeld willen van hoe het wel hoort. Nee, als Nederland wilt ver-groenen dan zullen de mensen dit zelf aan moeten gaan pakken.

Het plaatsen van zonnepanelen zal zichzelf terug verdienen.Daarnaast zijn er ook nieuwe ontwikkelingen in de wereld van windenergie.

Ook hier zou u aan kunnen denken. Het is namelijk amper windstil in ons kikkerlandje. Haal stekkers uit het stopcontact als u apparatuur voor lange tijd niet gebruikt. Probeer apparaten niet onnodig aan een oplader te leggen.

Er komen nieuwe batterijen aan die zo snel op laden dat u met vijf minuten klaar bent waar u uiteraard ook gebruik van kunt maken

Ook kunt u daarnaast kijken of u het gebruik van grijze stroom kunt terugdraaien door een groene leverancier te nemen. Bij dat laatste moet u wel opletten want niet alle leveranciers zijn daadwerkelijk groen. Ook zij willen teruggrijpen naar de gesjoemel stroom.

Op de overheid hoeft u niet te wachten, die zijn er niet langer om ons te dienen maar enkel hun eigen portemonnee. Nee om groen te worden zullen we het zelf moeten doen. We vallen terug op het oude gezegde; verbeter de wereld, begin bij jezelf.

 

Wat vind jij van dit artikel?

Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

 

 

Plaats een reactie