Wearables, technologie onder de huid?

Wearables

Wearables

Sinds een aantal jaren begint het idee van biohacking een realiteit te worden in de technologische sector.

Een vrouw, die doorgaat onder de naam Anonym, doet op het internet al een tijd verslag van verschillende biohacking experimenten die ze op zichzelf heeft uitgevoerd.

Neodymium implantaten in de vingertoppen kunnen gebruikt worden om elektromagnetische velden te voelen en een kompas in de enkel stelt haar in staat om intuïtief het noorden te bepalen.

Voor de gemiddelde mens is het voelen van elektromagnetische velden of het bepalen van het noorden waarschijnlijk een overbodige luxe. Maar wat is er allemaal mogelijk met deze technologie en is het wel veilig?

Near-Field Communication

Near-Field Communication, ook wel bekend als NFC, is een technologie die al meerdere jaren in gebruik is. Op de smartphone wordt NFC bijvoorbeeld gebruikt om visitekaartjes, foto’s, of andere data naar andere smartphones te sturen.

Met behulp van NFC kunnen de smartphones simpelweg naast elkaar worden gelegd en de data worden razendsnel overgebracht.

NFC is een vorm van radio-communicatie net zoals RFID (o.a. te vinden in de OV-chipkaart) maar stelt een aantal restricties op de maximale afstand van de NFC-chip en de frequenties die worden gebruikt voor overdracht van data.

Onder de huid

De wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door technologische vooruitgang elke twee jaar verdubbelt. Met andere woorden; de chips die we kunnen maken worden met de tijd exponentieel kleiner!

Dit stelt ons in staat om heel kleine chips te maken die met maar heel weinig elektriciteit nog steeds hun werk kunnen doen. Deze chips kunnen dan gemakkelijk onder de huid, of ergens anders in het menselijk lichaam, worden aangebracht.

Aan de hand van de data die op deze kleine chips staan kunnen dan handelingen worden uitgevoerd die eerder niet mogelijk waren!

Veiligheid

Omdat NFC-chips maar op kleine afstanden werken, en deze niet verbonden zijn met het internet, is het niet mogelijk voor buitenstaanders om toegang te verkrijgen tot de chips.

De overheid heeft geen toegang tot jouw persoonlijke data en hackers kunnen niet bij jouw persoonlijke data omdat je deze altijd bij je draagt. Zo blijft de privacy ongeschonden. Ook kunnen data versleuteld worden voordat deze verzonden worden.

Nu we de technologie hebben om het menselijk lichaam te verrijken zal er op het gebied van data-overdracht veel vooruitgang worden geboekt.

Voor gebruikers is het daarom ook belangrijk dat als ze gebruik willen maken van deze technologie,  ze dan kijken of er gebruik wordt gemaakt van encryptie.

Wearables in de zorg

Er wordt vandaag de dag al gebruik gemaakt van wearables om hartslag te monitoren en bloedsuiker te meten. Technologie onder de huid is een nieuwe categorie van wearables die je niet kan zien.

Het is dus niet meer nodig om een groot horloge te dragen die met de cloud verbonden moet zijn om z’n werk te kunnen doen.

Met behulp van een NFC-chip kunnen deze data naar de smartphone verstuurd worden waar je direct je persoonlijke gegevens zoals hartslag, bloeddruk en bloedsuiker kan bekijken.

Voor mensen die intensief gebruik maken van de zorg kan NFC veel oplossingen bieden.

NFC in het dagelijks leven

Deze nieuwe technologie kan gebruikt worden om het leven een stuk gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan die grote en onhandige sleutelbossen die nog wel eens kwijt raken; een enkele NFC-chip vervangt al je sleutelbossen en zorgt er voor dat je je sleutels nooit kwijt raakt!

Ook kan NFC gebruikt worden om andere schakelingen te vervangen, zoals; de autosleutel, lichtschakelaars, schermvergrendelingen, en nog veel meer.

Ondernemers zullen ongetwijfeld op kosten kunnen besparen door visitekaartjes met behulp van NFC altijd in de hand te hebben.

Wat vind jij hiervan?

Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

Plaats een reactie