Zonne-energie, een zonnige toekomst tegemoet?

zonne-energie

Gaan we een zonnige toekomst tegemoet met zonne-energie?

De wereld raakt steeds voller en de vraag naar zonne-energie neemt dan ook flink toe. Dit betekent dat we langzaamaan gedwongen worden naar goedkopere en groenere manieren te zoeken om aan onze wensen te voldoen.

De opmars van wind- en zonne-energie is al een tijd aan de gang en vrij recent hebben we eindelijk het punt bereikt waarop er binnen deze techniek verfijning plaats vindt. Met andere woorden; groene energie is uit de kinderschoenen.

Het regent zonnestralen

Een prima voorbeeld van deze progressie is een recente ontdekking van een Ohio State University professor en zijn studenten.

De wetenschappers in spe onderzochten of het mogelijk was energieverlies bij het opslaan van zonne-energie tegen te gaan.

In een doorgaande situatie sijpelt er namelijk maar liefst 20% weg tussen de panelen en de batterij. Professor Wu, de begeleider van het experiment, legt uit dat zijn team met een perfecte oplossing is gekomen:de ademende batterij.

Samen met zijn studenten ontwierp Wu een batterij die door een chemische reactie elektronen creëert die worden omgezet in zuurstof en ionen.

De batterij ademt dus als het ware zuurstof in tijdens het opladen.

Als de batterij zich ontlaadt gebeurt exact het tegenovergestelde en verandert de zuurstof in lithiumperoxide terwijl de ionen zich omzetten in elektronen en zodoende stroom afgeven.

Dit kan men vergelijken met de koolstofdioxide die een mens uitademt.

Voordelig

De batterij is niet alleen groen maar ook nog eens economisch zuiniger dan zijn voorganger.

Dit onder andere omdat er veel minder materialen nodig zijn voor het ontwerpen van de batterij en bovendien zijn deze ook nog een heel stuk goedkoper.

Men hoeft niet langer de energie te transporteren van de panelen naar de batterij, dit gebeurt stante pede, waardoor alle extra materialen ook nog eens komen te vervallen.

De studenten verwachten hiermee dan ook maar liefst 25% goedkoper te zijn dan met een normale zonnecel. Het ene voordeel volgt het andere op in een zeer rap tempo.

Zonnige toekomst

De studenten van de Ohio State University tonen met hun ontdekking niet alleen hun bovengemiddelde kennis aan maar ook het economische en voornamelijk ecologische besef dat een grote rol lijkt te spelen binnen hun groep.

Zij zijn dan ook van plan om technologie beschikbaar te stellen aan grotere bedrijven zodat deze die eventueel verder kunnen uitwerken, in veel gevraagde producten. Dit alles echter wel na het vaststellen van het patent.

Wat men kan verwachten is dat deze techniek geplaatst gaat worden in gemotoriseerde voertuigen zoals luxe auto’s, vrachtauto’s en wellicht zelfs bussen, treinen en trams.

Indien de technologie verder uitgebreid kan worden bestaat er zelfs een mogelijkheid dat de batterij terecht gaat komen in smartphone, computer en tablet.

Toch lijkt het voorlopig nog niet zo ver te zijn en zullen we eerst uit moeten kijken naar het ordinaire opslaan van groene energie, maar één ding is absoluut zeker: deze ontdekking gaat een zonnige toekomst tegemoet.

 

Wat vind jij hiervan?

Ik zou het erg tof vinden als je je mening even in een reactie wilt achterlaten!

 

 

Plaats een reactie